6 Ekim 2016 Perşembe

TÜRKİYE'NİN İNCİSİ EGE, EGENİN GÖZBEBEĞİ DENİZLİ...

Türkiye'nin incisi ege, egenin gözbebeği denizli...

https://www.youtube.com/watch?v=ZE1hdaG573M

Ülkemizin lokomotif illerinden biri olan Denizli, bölgenin ekonomi devi, sanayi ve ticaretin merkezi, değişimin ve gelişimin örnek şehridir. Denizli Anadolu Yarım Adasının Güney Batısında, Ege Bölgesinin Güney Doğusunda yer almaktadır. Denizli, Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında antik dönemlerden günümüze kadar ticaret, sanayi ve nice medeniyetlerin başkenti olmuştur.

M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan tarihinde Denizli, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna kadar bir çok imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Denizli havalisi 1102 yılında Türk komutanı olan "Kılınçaslan" tarafından feth edilmiştir. O çağlarda Denizli'de çok büyük bir gölün olması nedeniyle şehrin adına Deniz anlamına gelen "Tengizli" denmiştir.
Denizli denince akla dünyada eşi benzeri bulunmayan muhteşem doğa harikası Pamukkale, geçmişten günümüze ilimizin simgesi haline gelen, dünyanın en uzun ötüşüyle bilinen Denizli Horozu, tekstil, mermer ve termal kaplıcalar akla gelmektedir.
Büyük şehir Denizli; ikisi merkez ilçe olmak üzere 20 ilçesiyle üreten bir kenttir. Buldan ve Kızılcabölüğün el tezgahları, Babadağ'ın ev tekstili, Yatağanın bıçakları, Yeşilyuva'nın deri  ve ayakkabıları, Serinhisar'ın leblebisi, Çivril'in elması, Baklan’ın ayçiçeği, Honaz'ın kirazı, Güney ve Çal ilçelerinin dünyaca meşhur tada sahip şaraplık üzümleriyle dünyaya farklı zenginlikler sunmaktadır.

Denizli'nin verimli topraklarında organik tarım ürünleri de yetiştirilmektedir. Ayrıca Avrupanın en modern tesisleri arasında olan hayvancılık, süt ve süt ürünleri işleme tesisleri Denizli'de bulunmaktadır.

Denizli sahip olduğu girişimcilik ruhunu azim ile birleştirerek sanayide, ticarette, turizmde ve eğitimde bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlemektedir. 60 bini aşan öğrenci kapasitesiyle Pamukkale Üniversitesi,güçlü akademisyen kadrosuyla uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmakta, ilimizin kalkınmasında önemli katkılar sağlamaktadır.

Denizli, başta tekstil, dokuma, konfeksiyon, turizm ve mermer olmak üzere, kablo, elektrolitik bakır, çimento, makine, cam, kağıt, hadde mamülleri, metal eşya ve deri gibi geniş bir sektör çeşitliliğine sahiptir. Yıllık 3,5 milyar dolar değerinde, yaklaşık 170 ülkeye ihracat gerçekleştiren Denizli; Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 de ihracatını 6 milyar dolara yükseltmeyi hedeflemektedir.

Son dönemlerde Karahayıt, Akköy Yenicekent, Sarayköy bölgelerinde bulunan Türkiye'nin en sağlıklı termal suları nedeniyle jeotermal enerji, seracılık ve SPA kür merkezleri hızlıca gelişme göstermektedir. Sıcaklığı 36 ile 240 derece arasında değişen termal sular, damar sertliği, kalp, yüksek tansiyon, felç, romatizma, siyatik, deri ve sinir hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisi için hekimlerce tavsiye edilmektedir. Özellikle çamur banyosuyla uygulanan tedaviyle cildin daha genç ve zinde kalması sağlanmaktadır. Denizli, antik dönemden günümüze termal sağlık turizm kenti olma özelliğini sürdürerek dünyada sağlık turizminin başkenti olmaya aday bir kenttir.

Modern tesisleriyle yılda 2 milyondan fazla turisti ağırlayan Denizli, yılın dört mevsim, 12 ayında eko, inanç ve kültür turizmine elverişli bir kenttir. Tarih sahnelerinde büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Denizli'de 1000 e yakın tescilli kültür varlığı bulunmaktadır. Apollonia Salbace, Colossai , Dionysopolis, Attuda, Eumenia, Herakleia Salbace, Sebastopolis, Tabea, Tropezopolis, Apollon Lermonos tapınağı ve 17yy.dan itibaren seyyahlar tarafından ziyaret edilen gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırma çalışmaları devam eden Buldan-Yenicekent’deki Tripolis Antik Kenti  bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca İpek Yolu üzerindeki Selçuklu Komutanı Karasungur tarafından 13.yy da yaptırılan kesme beyaz taşlardan oluşan Akhan Kervansarayı ile Çardakhan UNESCO dünya Mirası Geçici listesinde de yer almaktadır.

Pamukkale ve antik kent Hierapolis dünya turizminin başlıca aktörleri arasındadır. Adeta bir açık hava müzesi gibi olan Pamukkale Hierapolis antik kenti, pamuk gibi bembeyaz travertenleri ile ve antik yapılarıyla görenleri adeta büyülemektedir. En az 10 bin yıllık bir yerleşkeye sahip olan bölgenin yazılı tarihi M.Ö. 190 yılları olarak kayıtlıdır. Şehrin bu bölgeye kurulmasının nedeni ise şifalı su kaynaklarıdır. Bu şifalı sular içerdikleri maden oksitlerle kırmızı yeşil ve beyaz renkler katarak benzersiz travertenleri ortaya çıkarmıştır.

UNESCO tarafından hem kültürel hem de doğal dünya mirası kabul edilen Pamukkale Hierapolis antik kenti arkeoloji literatüründe Kutsal Şehir anlamına gelen "Holicity" olarak kabul edilir. Bu inanca sahip olan insanlar tarih boyunca Hadesin kapısı, yani Cennetin kapılarının burada olduğuna inandıkları için Hierapolise gömülmek istemişlerdir. Bu özelliğiyle de Hierapolis bir Nekrapol yani Mezarlar Şehri olarak da anılmaktadır. Ayrıca Roma döneminde Hıristiyanlığı yaymak için Hierapolis'e gelen ve mezarıda burada bulunan, İsa'nın 12 havarisinden olan  Aziz Filipus, Romalılar tarafından çarmaha gerilerek idam edilmiştir.

Denizli’nin turizm açısından önemli yerlerinden biri de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Laodikeiadır. Laodikya; Türkiye'nin en büyük antik kenti ve dönemin tekstil merkezidir. Bazı roma krallarının elbiseleri Laodikya da üretildiği bilinmektedir. Dünyaca bilinen inanç turizm merkezi Laodikeia, İncil’ de adı geçen Yedi Kilise’den birine sahip olan Hristiyanlık Dünyası’nın önemli bir “Kutsal Hac Merkezi” dir. Bu sayede günümüzde dünyanın dört bir tarafından gelen birçok farklı dini gruplar Laodikya’da ayinler düzenlemektedir. Ayrıca günümüzde de halen Denizli'nin simgesi olan "Denizli Horozu"nun Laodikya‘da, yapılar üzerinde kabartmalarda işlenmiş olduğu görülmektedir.  

4 mevsim eko turizmi zengini olan Denizli, yaylaları, mesirelikleri, mağaraları, kanyonları, gölleri, botanik bitki ve şelaleleriyle eşsiz güzelliklere sahip bir kentdir.

Çivril Işıklı Gölü, Beyağaç Kartal Gölü, Buldan Süleymanlı Gölü, Çardak Acı Göl ve Çaltı Gölleri, Denizli ovalarına adeta görsel bir şölen sunarken başta flamingo olmak üzere çok sayıda   kuş türleriyle de dört mevsim kuş gözetleme turizmi yapılabilmektedir.

Denizli, spor turizmi alanları bakımından da çok zengindir. yamaç paraşütü, bisiklet turları, Kano-rafting, su sporları, dağ ve doğa yürüyüşü (trekking), atlı doğa yürüyüşü yapılabilmektedir. Ayrıca Denizli’de Macera severlerin ve doğa tutkunlarının uğrak yeri olan Çivril Akdağ Tokalı Kanyonu, Çameli Gavurdeliği Kanyonu, Bozkurt Karakısık Kanyonu, Çal Kısık Kanyonu ve Kale İnceğiz Kanyonu oldukça ilgi çekicidir.

Alternatif kış turizminin başında gelen Bozdağ Kayak Merkezi; 2419 metre yükseklikte, Tavas İlçesine 39 km mesafede yer almaktadır.  Kış Turizmine elverişli Bozdağ, "Denizli Tavas Bozdağ Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" olarak 2012 yılında ilan edilmiştir. Batı Anadolu Bölgesi'nin en büyük kayak merkezi olabilecek kapasitede doğal pistleri mevcut olan Bozdağ’da Aralık - Nisan ayları arasında kayak imkânı bulunmaktadır.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi Ulusal Envanterinde Denizli'den;
Zeybeklik Geleneği, Çalgı Yapımcılığı adı altında sipsi yapımı, Çal, Baklan, Çivril Yöresinde 8 asırdır devam eden sudan koyun geçirme geleneği, Serinhisar ve Sarayköy ilçelerinde bardakçılık ve çömlekçilik geleneği, Acıpayam ve Çameli ilçeleri başta olmak üzere il genelinde devam eden geleneksel sohbet toplantılarından yarenlik geleneği ve başta Babadağ olmak üzere il genelinde devam eden tören keşkeği geleneğinden Denizli keşkeği yer almaktadır.

Yine ülkemizden seçilen somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı 7 kişiden birisi olan “Çam Düdüğü” alanında yurt içinde ve yurt dışında yaptığı çalışmalardan ve hizmetlerinden dolayı “2008 Yılı UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi”  ilan edilen Hayri DEV doğal güzellikleri ile ünlü Çameli Gökçeyaka’da yaşamaktadır.

Tarih sahnelerinde büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Denizli, modern yaşam merkezleri, gelişmiş alt ve üst yapıları, son teknolojiyle düzenlenen demir ve kara yolları dünya standartlarına uygun hava alanıyla  da günümüzde Türk şehirciliğine vizyon teşkil etmektedir.
Binlerce yıllık tarihi, doğal güzellileri , kültürel birikimi ve modern görüntüsüyle bambaşka bir şehirdir Denizli. 
Denizli... Türkiye'nin parlayan yıldızı...Denizli... Tarihin ve Doğanın Başkenti...
Kalbiniz Denizli'de Kalacak...Denizli... Doğanın ve Huzurun Başkenti...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder