7 Ekim 2014 Salı

ÇAL, KABALAR KOCAİN MAĞARASI YÜZEY ARAŞTIRMASI:

http://www.youtube.com/watch?v=sHIi37c-Ei8Denizli Iktm'ın fotoğrafı.

KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI BAKANLIĞI İZNİYLE, İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜMÜZ GÖREV ALANI İÇİNDE ÇAL İLÇESİNDE Yrd.Doc.Dr.F.DEDEOĞLU TARAFINDAN YAPILAN YÜZEY ARAŞTIRMASINDAN BİR BÖLÜM PAYLAŞIYORUZ...
http://www.youtube.com/watch?v=sHIi37c-Ei8
Kocain Mağarası, Çal,Kabalar Köyünün kuş uçumu 3 km batısında yer almaktadır. Doğal bir mağara çevresinde şekillenen kutsal alan önceki süreçte bir maden ocağı olarak kullanılmıştır.Çevresel Özellikler:Kocain mağaraları, yaklaşık 800 metre rakıma sahip düz bir plato alanine derin bir vadi olarak kazımış, yore halkı tarafından Saz Deresi olarak adlandırılan mevsimlik bir akarsuyun oluşturduğu keskin bir yamaç üzerinde yer alır. Vadinin tabanı yaklaşık olarak 400 metre rakımına sahiptir. Mağaralar vadi ile üst kesimdeki plato alanı arasında yaklaşık olarak 750 metre rakımına yerleşmiştir. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu mevsimlik akarsu yaklaşık olarak 5 kilometre kadar sonar, Büyük Menderes Vadisine bağlanır. Mağaraların bulunduğu alan ve çevresi yoğun bir bitki örtüsünden yoksundur. Plato kesimi ise yine maki olarak tanımlanabilecek bir bitki örtüsüne sahiptir. Ancak aynı kesimde bulunan bir kaç eski meşe ağacı, bu alanın muhtemelen mağaranın kullanıldığı dönemlerde yoğun bir meşe ormanı ile kaplı olduğunu düşündürmektedir. Günümüzde bitki örtüsü tahrip olmuş bu alanlarda bağcılık yapılmakta ve kekik tarlaları yer almaktadır.
Denizli Iktm'ın fotoğrafı.
Genel Gözlemler ve Yapılan Çalışmalar:
Kocain mağaraları tarafımızdan 24.06.2014 tarihinde tespit edilmiştir. Bu alana dair gözlemelerimiz, Kocain mağaralarının ilk önce doğal bir mağara olarak şekillendiği, daha sonra maden çıkarmak amacıyla bir maden galerisine kullanıldığını ve en son kullanımda ise bir kutsal alana dönüştürüldüğü yönündedir. Mağaraların bulunduğu alanda sürekli yerleşime iliişkin herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır. Nitekim mağaraların bulunduğu vadi yamacının diğer tarafında yer alan ve aynı döneme tarihlenen bir tümülüs, bu alanın yakın çevredeki bir yerleşimde yaşayanlar tarafından kutsal alan ve mezarlık alanı olarak kullanıldığını işaret etmektedir. Mağaralardan Kocain 1 olarak adlandırılanı içerisinde yaptığımız araştırmalarda, bu alanda yoğun bir defineceilik faaliyeti olduğunu gösteren kaçak kazı çukurları ve harfiyat tespit edilmiştir.
Tespit Edilen Materyallerin Değerlendirilmesi:
Yerleşimde bulunan seramikler Erken ve Geç Roma dönemlerine tarihlenmektedir. Gerek yerleşimin topografyası gerekse mağara yerleşimi olması bakımından burada prehistorik bulguların olması kuvvetle muhtemel olsa da çalışmalarda bu yönde bir bulguya ulaşılamamıştır. Bulunan seramiklerin büyük bölümü Geç Roma Dönemine ait ince niteliklere sahip olmayan kaplara aittir. Erken Roma kaplarının gerek hamur gerekse yüzey işlemleri söz konusu kapların sunu –adak amaçlı buraya bırakılmış olabileceğini düşündürmektedir.
— Ahmet Kayhan ve 6 diğer kişi ile birlikte.

Denizli Iktm'ın fotoğrafı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder